TCS NQT Verbal Ability Questions and Syllabus

Hope you are doing great! This post will basically clear all your queries with regards to the TCS NQT Verbal Ability question We will cover TCS NQT 2020 and past verbal ability questions along with explanations.

TCS NQT Verbal Ability is another mandatory section for TCS NQT. This section will test your knowledge of English and you will get 30 minutes in exam to show how good you are with English to recruiters.

We also discussed the TCS NQT Coding Questions and TCS NQT Syllabus previously.

Overview

Officials have included the English Section to check the communication skills of the students. This section will have 24 verbal questions to be answered in 30 minutes. To score well in the English Section, you need to check all the topics and prepare well.

The level of difficulty of the questions in this section is expected to be Level 2 or Level 3 on a scale of 5. A score of 18 to 19 out of 24 should be a good score in this section.

One month is plenty of time to prepare for the exam. One must know how to utilize one’s time in an efficient way. Having said that, one needs to make the best use of the available time. 

The areas that are to be covered in TCS NQT Verbal Ability include (i) Nouns (ii) Pronouns (iii) Adjectives (iv)Verbs (v) Tenses (vi)Subject Verb Agreement (vii)Prepositions (viii) Conjunctions (ix)Conditionals, Speech & Mood (x) Vocabulary (xi) Often Confused words.

TCS NQT Verbal Ability Syllabus 2021

Questions – 24 Ques
Time – 30 mins
Negative Marking – No

  1. Synonyms
  2. Antonyms
  3. Prepositions
  4. Sentence Completion
  5. Active and Passive Voice
  6. Spelling Test
  7. Error Detection
  8. Passage Completion
  9. Substitution
  10. Sentence Arrangement
  11. Transformation
  12. Idioms and Phrases
  13. Sentence Improvement
  14. Para Completion
  15. Joining Sentences
  16. Error Correction (Underlined Part)
  17. Error Correction (Phrase in Bold)
  18. Fill in the blanks

TCS NQT Verbal Ability 2020 and Past Questions

Comprehension

Read the passage and answer the questions based on it.
“Many people who are looking to get a pet dog get a puppy. There are many reasons why people get puppies. After all, puppies are cute, friendly, and playful. But even though puppies make good pets, there is a good reason why you should consider getting an adult dog instead.
When you get a puppy, you have to teach it how to behave.

You have to make sure that the puppy is housebroken so that it does not go to the bathroom inside the house. Also, teach the puppy not to jump up on your guests or chew on your shoes.

Training the puppy to walk on a leash. This is a lot of work. On the other hand, when you get an adult dog, there is a good chance that it will already know how to do all of the previously mentioned things. Many adult dogs have already been housebroken.

They will not jump on or chew things that you do not want them to jump on or chew. They will be able to walk on a leash without pulling you to the other side of the street. Puppies also have a lot of energy and want to play all of the time.

This can be fund, but you might not want to play as much as your puppy does. Puppies will not always sleep through the night or let you relax as you watch television. On the other hand, most adult dogs will wait on you to play. What is more, they will sleep when you are sleeping and are happy to watch television on the couch right beside you.

There is one last reason why you should get an adult dog instead of a puppy. When most people go to the pound to get a dog, they get a puppy. This means that many adult dogs spend a lot of time in the pound, and some never find good homes. So if you are looking to get a dog for a pet, you should think about getting an adult dog. They are good pets who need good homes.

Questions based on Comprehension

Q1. The passage speaks of
A. How puppies do not make good pets.
B. How puppies can be very destructive
C. The work involved in training puppies
D.The immature acts of puppies

Answer: Option A. The author has given this in the first paragraph itself and after that he has explained that why should we get a dog instead of a puppy

Q2. Which is the best example of a dog that is housebroken?
A. Rex always breaks things inside the house
B. Rover never jumps on guests
C. Muffin chews on peoples shoes
D. Spot goes outside to use the bathroom

Answer: Option D ‘housebroken’ means one has to train the dog to not to excrete at
improper place so option D is the case in point.

Q3. Which is the best synonym for ‘behave’ as applicable to this passage?
A. Understand
B. Train
C. Act
D.Listen

Answer: Option C. The author says that one has to train a puppy ‘how to behave’ implies
‘how to act’.

Error Detection

In the following sentences, there may be some errors in the parts which are marked as A, B, C, D. Identify the part which has errors.

Q1.Raj found it difficult (A)/ to manage single-handedly the three children (B)/ who were always quarreling (C)/ between themselves. (D)

a. A        b. B         c. C          d. D

Answer: D

Explanation: Correction: Raj found it difficult to manage single-handedly the three children who were always quarreling among themselves. As there are three children, ‘among’ is the suitable word to use instead of between.

Q2. Fluosol is a transparency liquid (A)/ that closely resembles water (B)/ but in fact is twice (C)/ as dense as it is. (D)

a. A b. B c. C d. D

Answer: A

Explanation: Correction: Fluosol is a transparent liquid that closely resembles water but in fact is twice as dense as it is. ‘Transparency’ is a noun and transparent is its adjective form. The adjective must be used in order to describe anything.

In the following sentences, there may be some errors in the parts which are marked as A, B, C, D. Identify the part which has errors.

Q3. She was a young girl with a pretty face, (A)/ very well trained in dancing (B)/ and who gave much promise of (C)/ a brilliant career as a film artist. (D)

a. A                       b. B                       c. C                       d. D

Answer: C

Explanation: Correction: She was a young girl with a pretty face, very well trained in dancing and she gave much promise of a brilliant career as a film artist. ‘Who’ must be replaced with ‘she’.

Substitution of Sentences

Choose the most appropriate sentence which can replace the ‘BOLD’ sentence.

Q1. A conjunction is used to connect words and sentences together.

a. words and sentences together.

b. words or sentences together.

c. words and sentences.

d. words or sentences.

Answer: D

Explanation: Together is redundant. The conjunction does not couple words to sentences; it joins words, or it joins sentences. Hence the meaning is clearest in “words or sentences”.

Q2. His wrong decision was just like the act of a giddy goat.

a. a slow act                                     b. a brave act

c. a foolish act                                 d. an obedient act

Answer: C

Explanation: The phrase ’act of a giddy goat’ means to behave foolishly.

Q3. Traffic was really slow on the freeway this morning because of a fender-bender in one of the westbound lanes.
a. congested traffic b. automobile accident

c. police surveillance d. divider damage

Answer: B

Explanation: The phrase ’fender-bender’ refers to an automobile
accident.

Sentence Arrangement

Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph.

Q1. A. There are more than 20 major languages and several hundred minor ones and it is the home of several major religions.

B. There are several million indigenous peoples living in different parts of the country.

C. In spite of all these diversities we share a common land mass.

D. India is a land of continental proportions and immense diversities.

a. DABC            b. DCBA              c. CABD            d. BACD

Answer: A

Explanation:

It is very clear that only D can be the beginning sentence and C the ending sentence. The correct sequence is “DABC”.

Q2. A. The provisions of the 73rd amendment were not made applicable to the areas inhabited by the Adivasi populations in many states of India.

B. Therefore, the new act protects the rights of these communities to manage their resources in ways acceptable to them.

C. In 1996, a separate act was passed extending the provisions of the Panchayat system to these areas.

D.  Many Adivasi communities have their traditional customs of managing common resources such as forests and small water reservoirs, etc.

a. CDBA         b. BDAC          c. ACDB           d. ADCB

Answer: C

Explanation: There is an AC link in the paragraph. Sentence A speaks about the act and its limitation. In Sentence B, that limitation is rectified. Among the four sentences, only Sentence A can be the topic sentence. So with this, option “ACDB” is the correct sequence of the paragraph.

Synonyms/Antonyms

In each of the questions given below from the given options select the word which is farthest in meaning to the word given in the question.

Q1. Indulge

a. abstain         b. quaff        c. regress        d. absolve

Answer: A

Explanation: The word indulge means to give in to a craving or desire. To indulge is to willingly give in to temptation. The opposite of Indulge is to refrain from a desire. Because abstain means to refrain deliberately from something, ‘abstain’ is the answer. ‘Quaff’ means to drink deeply or with pleasure. This is not the opposite of indulge. ‘Regress’ means to move backward. This is not the opposite of indulge. ‘Absolve’ means to clear from blame. This is not the opposite of indulge.

Q2. From the given options, select the word which is closest in meaning to the word is given in the question.

Bairn
a. Adult b. Child c. Senior d. Sophomore

Answer: B
Explanation: Bairn – A child: son or daughter

Fill in the Blanks

For each sentence, choose the most appropriate option that best completes the given sentence.

Q1. His musical tastes are certainly ____; he has recordings ranging from classical piano performances to rock concerts, jazz, and even Chinese opera.

a. antediluvian                                 b. eclectic

c. harmonious                                  d. Sonorous

Answer: B

Explanation: Eclectic means a mixture of what appears to be the best of various doctrines, methods or styles. Thus the word fits into its premises perfectly.

Antediluvian: ancient or antiquated; old; prehistoric.

Harmonious: showing accord in feeling or action.

Sonorous: capable of giving out a deep resonant sound.

Q2. People often revel under the impression that only the wretched and less educated people use slang, but this idea is totally _________.

a. accurate                                        b. popular

c. erroneous                                     d. Ineffective

Answer: C

Explanation: The answer one could come up with proactive solving will be ‘incorrect’. The answer closest to ‘incorrect’ among the answer options is option “erroneous” (Erroneous – full of errors) Due to the presence of the conjunction ‘but’, the answer has to be negative in this context. Thus, ‘accurate’ and ‘popular’ cannot be answers. ‘Ineffective’ does not exactly capture the opposing-idea-relationship expected in this question. Thus ‘erroneous’ is the right answer.

Q3. Kalyan found it hard to __________ himself from the problem he had created by producing fake documents.
a. Extricate b. Abstain c. Alienate d. Estrange

Answer: A

Explanation: Option “Extricate”: Rebuke – Criticise
One would never ‘rebuke oneself from something’; one would always ‘rebuke oneself for something’
Option “Abstain”: One would never ‘engulf oneself from something’; ‘one would always engulf oneself in something’.
Options “Alienate” vs. “Estrange”: Oust – Expel and Extricate – Remove
When using ‘oust’, one would never use the expression ‘ousting himself’.
E.g. Sentence: Saddam Hussein was ousted from the post of Iraqi President.
Thus, Option “Extricate” is the perfect fit.

Conclusion

Hope you loved our post on TCS NQT Verbal Ability Questions and Syllabus, feel free to comment and share.

How do I prepare for TCS NQT Verbal Ability

Know the syllabus and also Do as many mock are possible

Is there any Negative marking in TCS NQT

No, Negative marking are applicable in TCS NQT in MCQ

Is coding is important for TCS NQT

Yes, Coding is very important for TCS NQT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *