TCS NQT Reasoning Questions with Answers 2020-21

Hello, enthusiasts! In this post we will go through the past TCS NQT Reasoning questions and certain tricks to solve them.

Firstly, let me brief you about TCS NQT (national qualifier test) 2021. Basically, TCS National Qualifier Test (TCS NQT) is a multi-level assessment to assess the following competencies and skills. TCS NQT is an Ability Test that assesses your competencies and skills.

Secondly, each student who completes the TCS National Qualifier Test (TCS NQT) gets an NQT Score. The NQT (Cognitive Skills) Score is applicable for all industries and job roles. 

We also discussed the TCS NQT Coding Questions and TCS NQT Syllabus previously.

Introduction

TCS NQT Reasoning Section along with the TCS National Qualifier Test Pattern and Important topics in each section are provided in this article. Students who will complete their graduation are eligible to participate in the TCS National Qualifier Test (TCS NQT 2021). One can kick-start his/her preparation for the TCS NQT Exam using the given exact study material.

TCS NQT Reasoning Ability Section

What is Reasoning Ability section in TCS NQT?

In TCS NQT Online Test, there will be 30 Questions asked from Reasoning Ability. So, candidates must answer them in 50 minutes. As there are no cut-off criteria, you can easily answer each question by logic. Mostly, the MCQ questions will be asked from the topics like Data Sufficiency – Rank Based Logic, Ages, Syllogisms, Blood Relations, Coding-Decoding, Ages, Odd Man Out, Number, Distance/Directions, Statement and Conclusion and etc.

TCS NQT Reasoning Ability Syllabus

Questions – 30 Ques
Time – 50 mins
Negative Marking – No

  1. Meaningful Word Creation
  2. Number Series – Missing Number Single, Missing Number Analogy
  3. Data Sufficiency – Rank Based Logic, Ages
  4. Blood Relations
  5. Coding-Decoding
  6. Ages
  7. Odd Man Out – Numbers, Logical
  8. Distance and Directions
  9. Statement and Conclusion
  10. Seating Arrangement (Easy)
  11. Seating Arrangement (Complex)
  12. Analogy
  13. Mathematical Operational Arrangement
  14. Symbols and Notations
  15. Syllogisms

TCS NQT Reasoning Ability Past Questions

We have discussed those questions and topics which are asked often in the TCS NQT Reasoning Section 2020 and past papers.

Seating Arrangement

Some information regarding the people and how they are seated is mentioned. One should arrange them either in a Liner or circular or any other as mentioned. Look for directions and similarities between the people. Always break the question and make individual diagrams. Then, at last, join all separate parts together to create the final arrangement.

Q1. Read the information given below and answer the questions following it:
In a Coaching Institute, seven students (both girls and boys) sit on three different benches, [email protected],
Bench * and Bench #
Each bench must have at least two students sitting on it
At least one girl must be sitting on each bench

  1. X, who is a girl, does not sit with Y, Z, and T.
  2. S is a boy student and sits only with M.
  3. Y sits on the Bench @ with his best friends.
  4. H sits on Bench #. Z is the brother of X.

Q1.Which of the following pair of students form the correct set of students sitting on the bench *

  1. Y, Z
  2. T, X
  3. M, X
  4. M, S

Answer: (4) M,S

Q2. H sits on Bench # along with

  1. M
  2. S
  3. X
  4. T

Answer: (3) X

Q 3. Which of the given sets represents the students sitting on Bench?

  1. H, X
  2. M, S
  3. Y, X
  4. Z, T

Answer: (4) Z, T

Q 4. Of the three benched @, * and #, which bench has 3 students sitting on it?

  1. @
  2. #
  3. *
  4. None of the Above

Answer: (1) @

Q 5. M sits along with S on which bench?

  1. #
  2. *
  3. @
  4. None of the above

Answer: (2) *

Distance and Direction

Directions questions which are asked in the exam are based on two principles-

  1. Distance 
  2. Direction
    They might ask you to calculate the distance or the direction. The first thing that you are supposed to do is draw a basic direction map as follows-
directions

Always remember your starting point is always the center of the direction map.

Similarly, for shadow sums always remember that when the sun rises in the EAST then its shadow will be in the WEST. When the sun sets in the WEST then its shadow will be in the EAST.

Q1.If you are facing north-east and move 10 m forward, turn left and move 7.5 m, then
you are
A. north of your initial position
B. south of your initial position
C. 12.5 m from the initial position
D. Both A and C

Answer: D

Clearly, the narrator starts from A, moves towards northeast a distance of 10 m up to B, turns
left (90 degrees anti-clockwise), and moves 7.5 m up to C. Clearly, C lies to the north of A. Also,
ΔABC is right-angled at B. So,
AC2 = AB2 BC2
= (10)2(7.5)2
= 100 + 56.25 = 156.25
√(156.25)m = 12.5 m
In conclusion, the narrator is 12.5 m to the north of his initial position.
Hence, option D is correct

Q2. One day Ravi left home and cycled 10 km southwards, turned right and cycled 5 km
and turned right and cycled 10 km and turned left and cycled 10 km. how many
kilometers will he have to cycle to reach his home straight?
A. 10 km B. 15 km C. 20 km D. 25 km

Answer: B

Clearly, Ravi starts from home at A, moves 10 km southwards up to B, turns right, and moves
and 5 km up to C, turns right again and moves 10 km up to D and finally turns left and moves 10
km up to E.
Thus, his distance from initial position A = AE + DE = BC + DE = (5 + 10) km = 15 km
Hence, option B is correct.

Q3.Kunal walks 10 km towards North. From there he walks 6 km towards South. Then,
he walks 3 km towards East. How far and in which direction is he with reference to his
starting point?
A. 5 km West B. 7 km West C. 7 km East D. 5 km North-east

Answer: D

Clearly, Kunal moves from A 10 km north-wards up to B, then moves 6 km southwards up to C,
turns towards East, and walks 3 km up to D. Then, AC = (AB – BC) = (10 – 6) = 4 km. So, Kunal’s
distance from the starting point A.
√(AC2+CD2) =42 + 32 = 5 km

Also, D is to the northeast of A.
Hence, option D is correct.

Q4.Tina drives 45 km towards East, turns right and drives 65 km, then turns left and
drives 33 km. In which direction is she facing now?
A. East B. North C. West D. South

Answer: A

Try to draw the diagram on your own and its clear from the diagram that Tina is facing East.
Hence, option A is correct.

Q5.A man walks 15 meters south. Then turning to his right he walks 15 metres. Then
turning to his left, he walks 10 metres. Again turns to his left and walks 15 metres.
How far is he from his initial position?
A. 10 m B. 25 m C. 15 m D. 60 m

Answer: B

Try to draw the diagram for this one too.So, the total distance from the initial position = 15 m + 10 m = 25 m
Hence, option B is correct.

Blood Relations

In Blood Relations, certain information is given about the members of the family in the question, and based on that information we need to find out the relationship between a particular member of the family. Generally, the question deals with a hierarchical structure. Make sure you have learned this table before you move ahead!

tcs nqt reasoning questions

Q1.Twelve persons consist of a family spanning over three generations. Also, there are three married couples and all the female members of the family are married. For every person in the family, either both or none of his/her parents are alive.
Kat is mother of Jay and Cal is father of Kat.
Ira is not unmarried person.
Both the daughters of Aby have 2 sons and 2 brothers.
Dep married to Tur, who is aunt of Han.
Sia and Rai are cousins of Jay.
Map and Eva both are uncles of Sia and Han.

1.How is Cal related to Ira?
A. Uncle B. Son C. Daughter in law D. Father in law

2.How is Sia related to Tur?
A. Brother B. Daughter C. Father D. Son

3.How many siblings do Eva has?
A. None B. One C. Two D. Three

tcs nqt reasoning questions

According to the structure,

Following the final solution we can say that Cal is the father in law of Ira, Sia is the son of Tur and Eva has three siblings.

Q2. Study the following information carefully and answer the questions given beside.

  1. X @ Y means that X is the son of Y
  2. A # B means B is the father of A
  3. X? Y means Y is the daughter of X
  4. X! Y means X is the mother of Y
  5. X * Y means X is the brother of Y.

1.How is W related to K for the following expression?
[email protected]!T*W?X#Z.
A. Sister B. Daughter C. Son D. Brother

Answer: B. J is the son of K. K is the mother of T. T is the brother of W. X is the daughter of W. Z is the father of X.
Inference: X is the daughter of W. Z is the father of X. Then W is the wife of Z. Thereby, W is the daughter of K.
Hence, option B is correct.

2.How is T related to Z, for the following expression?
A[email protected]T
A. Sister-in-law B.Son-in-law

C. Brother-in-law D. Data Inadequate

Answer: D. Z is the mother of P. P is the son of K. Then K is the husband of Z. K is the brother of T. Here, the gender of T cannot be determined. Therefore, T is either sister-in-law or brother-in-law of Z. Thus option d is the correct
answer.
Hence, option d is correct.

Conclusion

Hope you loved TCS NQT Reasoning Questions, feel free to comment and share.

How many reasoning questions are there in TCS NQT?

There are 30 questions asked in TCS NQT which are to be solved in 50 minutes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *