TCS NQT Aptitude Questions with Answers

Hope you are doing great! This post will basically clear all your queries with regards to the TCS NQT Aptitude Questions section. We will cover TCS NQT 2020 and past TCS NQT Aptitude questions along with explanations.

What is TCS NQT?

TCS National Qualifier Test (TCS NQT) is a multi-level assessment to assess the following competencies and skills. TCS NQT is an Ability Test that assesses your competencies and skills. Each student who completes the TCS National Qualifier Test (TCS NQT) gets an NQT Score. The NQT (Cognitive Skills) Score is applicable for all industries and job roles.

TCS NQT Reasoning Ability and TCS NQT Numerical Ability is another mandatory section for TCS NQT.

TCS NQT Reasoning Ability

In TCS NQT Online Test, there will be 30 Questions asked from Reasoning Ability. So, candidates must answer them in 50 minutes. As there is no cut-off criteria, you can easily answer each question by logic. Moreover, the MCQ questions will be asked from the topics like Data Sufficiency – Rank Based Logic, Ages, Blood Relations, Coding-Decoding, Ages, Odd Man Out – Numbers, Logical, Distance and Directions, Statement and Conclusion and etc.

Questions – 30 Ques
Time – 50 mins
Negative Marking – No

TCS NQT Numerical Ability

The Quantitative Aptitude Section has two sub-sections namely Standard & Advanced. The qualification of the aspirants will depend on two sections for the interview. The Advanced section of this group is one of the qualifiers for your eligibility for the test for TCS Hiring. The Quantitative Aptitude Section includes the questions from topics like Time and Work, Speed and Distance, Permutation and Combination, Profit and Loss, Puzzles, etc. So, the contenders need to prepare the given topics to score marks in the Quantitative Aptitude Section.

Questions – 26 Ques                                                                                                            Time – 40 mins                                                                                                                           Negative Marking – No

For detailed information about each section you can head on to TCS NQT SYLLABUS

Are TCS NQT Questions Repeated?

A big YES! There is a high change of getting the exact questions in TCS NQT Aptitude Paper with same values. Also, the kind of questions asked are very similar just with different numerical values. If you know the concept well then you can easily solve any question.

TCS NQT 2018,2019 and 2020 Questions

TCS NQT Reasoning Ability Questions

Q1. The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3. My eldest grandchild is three times older than the age of my youngest grandchild and my eldest grandchild’s age is two years more than the ages of my two youngest grandchildren added together. How old is my eldest grandchild?

a. 12                     b. 13                     c. 10                     d. 15

Answer: D

Explanation:

 Youngest be x, then eldest = 3x.

3x = y + x + 2 => y = 2x -2

So ages are 3x, 2x-2 and x respectively.

Now check the options. 10 and 13 are not suitable in place of 3x so on taking 12 for 3x, x=4 so ages are 12,6,4 but this answer is not possible according to the condition- The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3

So take 3x=15, x=5 so ages are 15, 8, 5 and 8-5 =3 so 15 is the correct answer.

Q2. A greengrocer was selling apple at a penny each, chickoos at 2 for a penny and peanuts at 3 for a penny. A father spent 7 pennies and got the same amount of each type of fruit for each of his three children. What did each child get?

a. 1 apple, 2 chickoos, 2 peanuts

b. 1 apple, 2 chickoos, 1 peanut

c. 1 apple, 3 chickoos, 2 peanuts

d. 1 apple, 1 chickoo, 1 peanut

Answer: B

Explanation:

 1 apple costs 1 penny ===> 3 apples for 3 pennies,

2 chickoos cost one penny ===> 3 kids * 2 chickoos each for 3 pennies

3 peanuts cost one penny ===> 3 peanuts from the balance penny

Spending 7 pennies and giving each child 1 apple, 2 chickoos and 1 peanut each.

Q3. One day Rapunzel meets Dwarf and Byte in the Forest of forgetfulness. She knows that Dwarf lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays, and tells the truth on the other days of the week. Byte, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Rapunzel – Dwarf: Yesterday was one of those days when I lie. Byte: Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?

a. Monday                                         b. Sunday

c. Thursday                                       d. Saturday

Answer: C

Explanation:

The answer is Thursday. As the condition says that the dwarf lies on Monday, Tuesday & Wednesday so they will speak the truth that they lied on Thursday also on the other side the bytes speak lie on Thursday and will tell that they spoke lie on Wednesday. So the day has to be Thursday as no other option satisfies the condition also.

Q4. 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?

a. (I) All suspects are lying or the leftmost suspect is innocent.

b. (II) All suspects are lying and the leftmost suspect is innocent

c. Both (I) and (II)

d. Neither (I) nor (II)

Answer: A

Explanation: “All suspects are lying” means the leftmost is guilty.

“All …… innocent.” is true because it is either leftmost is guilty or innocent.

Part b has “and” in it, so, the statement becomes contradictory and so cannot be true.

Q5. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?

a. 11/12                b. 0                    c. 1/12                   d. 1/6

Answer: B

Explanation: If one letter is in wrong envelope, one other letter must also be in wrong envelope. So zero is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope.

TCS NQT Numerical Ability Questions

Q1. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries and also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?

a. 12                     b. 18                     c. 6                        d. 72

Answer: A

Explanation: Use the eqn (men*time)/work

(p1*t1)/l1=(p2*t2)/l2

(12*12)/14=(72*t2)/72

12=t2

Time taken = 12

Q2. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says “At least n of the statements on this sheet are true.” Which statements are true and which are false?

a. The even numbered statements are true and the odd numbered are false.

b. The first 26 statements are false and the rest are true.

c. The first 13 statements are true and the rest are false.

d. The odd numbered statements are true and the even numbered are false.

Answer: C

Explanation: “The first 13 statements are true and the rest are false.” is the correct answer.

All others do not satisfy the rule and contradict itself.

Q3. On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4 * √ (t – 8) for t ≥ 8 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast. Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 8mm. How many years back did the solar blast occur?

a. 8                       b. 12                     c. 16                     d. 24

Answer: C

Explanation:

 t=24

D = 4*sqrt(24 – 8) = 4*sqrt(16) = 4*4 = 16

Q4. A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?

a. 1/3                   b. ½                      c. ¾                       d. 1/4

Answer: D

Explanation:

 0.25.

Total area of board = Pi*1^2= Pi

Preferred are =Pi (1/2)^2= Pi/4

So prob = (pi/4)/pi =1/4= 0.25

Q5. Alok is attending a workshop “How to do more with less” and today’s theme is working with fewer digits. The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as womankind) had only worked with fewer digits. The problem posed at the end of the workshop is How many 5 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4?Can you help Alok find the answer?

a. 375            b. 625              c.500                     d. 3125

Answer: B

Explanation: For a number to be divisible by 4, we must check that the last two digits should be divisible by 4. The combinations of digits formed by 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 are (1,2),(2,4),(3,2)(4,4),(5,2). So out of these 5 pairs, we must select 1 pair for the number to be divisible by 4. So the probability is 5C1 =5

Now we have to select the first 3 digits in a number. They can be any digits i.e. (1, 2, 3, 4, 5) because repetition is allowed Number of possibilities for 1st place =5

2nd place =5 and for 3rd place =5 So, total possibilities at 1st, 2nd, 3rd place =5^3

Total probability is=5^3+5C1 = 5^4= 625.

Free gift from GeeksToCode

To speed up your preparation for TCS NQT 2021 we are providing a book that has 25 TCS Aptitude Questions to speed up your preparation. You can start with these questions as a base and then move on to more high-level questions. This pdf includes questions asked in TCS NQT 2020, TCS NQT 2019, and past papers. Students should also practice TCS NQT Coding questions.

“Opportunities don’t happen. You create them.”

— Chris Grosser

Conclusion

Hope you loved our post on TCS NQT Aptitude Questions with Answers, feel free to comment and share.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *