Cognizant Aptitude Questions with Answers

Hey, Coders! In this post, we will discuss frequently asked Cognizant Aptitude Questions with Explanations. Firstly, you should remember that CTS i.e Cognizant Technology Solutions includes three stages in its hiring process of 2021 and 2022 batch students. The students should qualify the following rounds to get hired by the Cognizant.

  1. Online Test
  2. Technical Interview
  3. HR Interview

In this post, we will mainly focus on the questions asked in the Cognizant Aptitude Section of the Online Test.

Overview

We should always have an overview of the company for which we are applying. So, basically, Cognizant is an American Multinational Professional Services Company. It mainly provides digital products, digital IT services including digital technology, consulting, and operations services. Cognizant majorly hire freshers for these roles.

  1. Programmer Analyst Trainee (CTC: 3.38 LPA)
  2. Associate (CTC: 6.5 LPA)

We have provided this test pattern only for the associate’s role and CTC is 6.5 LPA. There is a sectional cutoff with a sectional time limit for each section. No negative marking in the paper. Secondly, remember that programming round comparatively carries more weightage than others.

Cognizant (CTS) Syllabus

Note- Based on the role Cognizant is hiring for, the test pattern and syllabus change accordingly.

Sometimes companies conduct written tests through various third-party service providers such as AMCAT and eLitmus. As a result, you need to prepare based on AMCAT and eLitmus Syllabus respectively.

The following table will give you an overview about the CTS pattern.

SectionsNumber of questionsDuration
Quantitative Aptitude 1616 mins
Logical Reasoning 2435 mins
Verbal Ability 2218 mins
Automata fix 720 mins
CTS Online Test Pattern

Cognizant – Quantitative Aptitude Syllabus

In CTS Test, there will be 16 Questions asked from Quantitative Aptitude. Therefore, candidates must answer them in 16 minutes. As there are no cut-off criteria, you can easily answer each question by logic. Importantly, the MCQ questions will be asked from the following topics-

Questions – 16 Ques
Time – 16 mins
Negative Marking – No

  1. Numbers
  2. Ratios and Proportion
  3. Averages, Profit & Loss
  4. Time & Work
  5. Mixtures & Alligations
  6. Probability
  7. Logarithms
  8. Number System
  9. HCF & LCM
  10. Permutations and Combinations
  11. Simple Interest & Compound Interest
  12. Percentage
  13. Geometry

Cognizant – Logical Reasoning Syllabus

In CTS Test, there will be 24 Questions asked from Reasoning Ability. So, candidates must answer them in 35 minutes. As there is no cut-off criteria, you can easily answer each question by logic. Moreover, the MCQ questions will be asked from the following topics-

Questions – 24 Ques
Time – 35 mins
Negative Marking – No

  1. Syllogism
  2. Data Arrangements
  3. Coding, Decoding
  4. Number Series
  5. Logical Sequence
  6. Blood Relations
  7. Directions
  8. Data sufficiency
  9. Data Interpretation Analogy
  10. Odd man out
  11. Direction Sense

Cognizant – Verbal Ability Syllabus

In CTS Test, there will be 22 Questions asked from Verbal Ability. So, candidates must answer them in 18 minutes. As there is no cut-off criteria, you can easily answer each question by logic. Similarly, for the verbal ability section MCQ questions will be asked from the following topics-

Questions – 22 Ques
Time – 18 mins
Negative Marking – No

  1. Reading Comprehension
  2. Para-Jumbles
  3. Synonyms
  4. Antonyms
  5. Conjunctions
  6. Sentence Completion
  7. Prepositions
  8. Speech & Voices
  9. Sentence improvement
  10. Sentence Correction
  11. Vocabulary
  12. Idioms & Phrases
  13. Tenses & Articles

Cognizant – Automata fix Syllabus

In the CTS Automata Fix section, you can code in any programming language like C, C++, Java.

Questions – 7 Ques
Time – 20 mins
Negative Marking – No

  1. Control Structures
  2. Conditional statements
  3. Syntax Error Correction
  4. Code Reuse
  5. Linear data structures
  6. Sorting and searching algorithm
  7. Advanced data structures
  8. Logical Error Correction
  9. Basic programming

Cognizant Past Aptitude Questions-Solved

Cognizant Aptitude Questions

Q1. Arun and Vinod established a firm together. Arun’s investment was thrice that of
Vinod. Arun also kept the investment for twice as much time as Vinod. However, Vinod got a
profit of 4000, what was the total profit?
A. 30,000
B. 28,000
C. 40,000
D.45,000
Answer – B. 28,000
Explanation:
Let us assume, Vinod ‘s investment= X
Then, Arun investment= 3X
lets time for Vinod = t
Then, Arun time= 2t
Now, Arun: Vinod
3X x 3t : X x t
6:1
Vinod’s share = 1/7 x total = 4000. Thus, Total=28,000

Q2. A mixture contains A and B in the ratio of 5: 9. 14 liters of this mixture is taken out
and 14 liters of B is poured in. In addition, now the ratio of A to B becomes 2: 5. Therefore, Find the amount of B originally present in the mixture.
A. 45 liters
B. 55 liters
C. 40 liters
D. 25 liters
Answer – A. 45 liters
Explanation:
Total = 5x+9x+14 = 14 x+14
So 5x/9x+14 = 2/5
Solve, x = 4

Q3.The average of 11 results is 50. If the average of the first 6 results is 49 and that of
The last 6 is 52, find the sixth result?
A. 65
B. 62
C. 55
D. 56
Answer – D. 56
Explanation:
The total of 11 results = 11 x 50 = 550
Thus, total of first 6 results = 6 x 49 = 294

Similarly, of last 6 results = 6 x 52 = 312
The sixth result is common to both:
Sixth result = 294 + 312 – 550 = 56

Q4.The average price of 10 books is Rs. 12 while the average price of 8 of these books
is Rs. 11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the
price of the other, what is the price of each of these two books?
A. Rs 12 and Rs 24
B. Rs 24 and Rs 18
C. Rs 28 and Rs 12
D. Rs 10 and Rs 16
Answer – D. Rs 10 and Rs 16
Explanation:
Given that, Total price of the two books = Rs. [(12 x 10) – (11.75 x 8)] = Rs. (120 – 94) = Rs.
26. Let the price of one book be Rs.x
Then, the price of another book = Rs. (x + 60% of x )= x + (3/5)x= (8/5)x
so, x +(8/5)x=26 , x=10
The prices of the two books are Rs. 10 and Rs. 16

Q5.Two cities A and B are at a distance of 60 km from each other. Two persons P and Q
start from the First city at a speed of 10km/hr and 5km/hr respectively. However, P reached the
second city B and returns back and meets Q at Y. Find the distance between A and Y.
A. 40 km
B. 50 km
C. 30 km
D. 55 km
Answer – A. 40 km
Explanation:
Time taken by P to reach city B is 6hr. In 6 hr, the distance covered by Q is 30km.

Now at some x distance, they will meet. Therefore, x/5 = (30-x)/10. X= 10.
So distance b/w A and Y is 30+10 =40 km
Therefore, the distance between A and Y is 40 km.

Q6. K is a place which is located 2 km away in the north-west direction from the capital P. R is another place that is located 2 km away in the south-west direction from K. M is another place and that is located 2 km away in the north-west direction from R. T is yet another place that is located 2 km away in the south-west direction from M. In which direction is T located in relation to P?

  1. South-west
  2. North-west
  3. West
  4. North

Answer: Option C

It is clear that T is located to the West of P.

Q7. Sita is elder than Swapna. Lavanya is elder than Swapna but younger than Sita Suvarna is younger than both Hari and Swapna, Swapna is elder than Hari. Who is the youngest?

A. Sita B. Lavanya

C. Suvarna D. Hari

Answer: Option C
Sita > Swapna ……….(i) S Sw
S > Lavanya > Sw …….(ii) L
Hari, Sw > Suvarna ……(iii) H Su
Sw > H …………(iv)
From all the statements
S > L > Sw > H > Su

Q8. After 9’O clock at what time between 9 p.m. and 10 p.m. will the hour and minute hands of a clock point in the opposite direction?

A. 15 minutes past 9

B. 16 minutes past 9

C. 16(4/11) minutes past 9

D. 17(1/11) minutes past 9

Answer: Option C
At 9 O’clock, the minute hand is 9 × 5 = 45 minute – spaces behind the hour hand. Therefore, the minute hand will have to gain 45 – 30 = 10 minute space over the hour hand.
Gain of 55 minute spaces equals 60 minutes.
Gain of 15 minute spaces equals
Therefore, hour and minute hands of a clock point in opposite direction after 9 O’clock at
=(60 / 55) x 15 = 180 / 11 = 16(4/11)
minutes past 9

Cognizant- Logical Reasoning Questions

Q1. Statements:
All pens are pins. No-tag is a pin. All papers are pens
Conclusions:
I. No pin is a tag
II. All papers are pins
III. All pins are definitely not tag
A. Only I follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. All I, II, and III follow
Answer – D. All I, II, and III follow
Explanation:
I: from II => No tag is a pin => No pin is a tag
II: All+ All = All from I and III => true
III: From II => All pins are definitely not tagged => true

Study the following arrangement to answer the given questions
R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y

Q2. Which of the following is the sixth to the left of the fifth to the left of “V”?
A. 3
B. D
C. T
D. A
Answer – C. T
Explanation: If we observe the above-given sequence sixth to the left of the fifth to the left of “V” – 11th to the left of V

Q3. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following
will be the seventeenth from the right end?
A. E
B. I
C. @
D. C
Answer – C. @
Explanation: Given Sequence R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y
After removing the number from the sequence: R J # L @ E D T A C * G © U M F I V $ Z Y
Therefore, the seventeenth symbol from the right side is @

Q4. Statements:
Some halls are classes. No class in school. All schools are colleges
Conclusions:
I. Some halls are not schools
II. At least some schools are classes
III. All colleges being the school is a possibility

A. Only I and III follow
B. Only II and III follow
C. Either I or II and III follow
D. All I, II, and III follow

Answer – A. Only I and III follow Explanation:
I: From I and II => Some+ No => some not => true
II: No class is the school => False
III: All schools are colleges => possibility exists => true

Q5. The window is to pane as a book is to:

A.  novel B.  glass

C.  cover D.  page

Answer:  D Explanation: A window is made up of panes, and a book is made up of pages. The answer is not (choice A) because a novel is a type of book. The answer is not (choice B) because glass has no relationship to a book. (Choice C) is incorrect because a cover is only one part of a book; a book is not made up of covers. So choice ‘D’ is the only answer.

Cognizant Aptitude Problems for Practice

Q1. The CP of Desk is Rs.2000. A Salesman wants to make 15% profit by selling it. At
the time of sale, he declares a discount of 10% on MP. Therefore, calculate the marked price?

A. Rs. 2554
B. Rs. 2556
C. Rs. 2550
D. Rs. 2552

Q2. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is
45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

A. 10
B. 12
C. 20
D. 9

Q3. A man borrows Rs 4000 at 8% compound interest for 3 years. At the end of each
year, he paid Rs 500. How much amount should he pay at the end of the 3rd year to
clear the debt?
A. Rs 4254.5
B. Rs 3465.2
C. Rs 3485.2
D. Rs 3915.6

Q4. A Shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 40 per kg. He sold 40% of the
total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. At what price per kg should he sell the
remaining quantity to make a 25% overall profit?
A. Rs.50
B. Rs.40
C. Rs.30
D. Rs.54

Q5. Avinash being the sleeping partner receives 1/10th of profit and the remaining is
divided between Vamsi and Ramu in the ratio of 1:2. In conclusion, the difference between the
profit shares of Avinash and Vamsi is Rs.2000.What is Vamsi’s share in Rs.?
A.Rs.1800
B.Rs.2200
C.Rs.1200
D.Rs.1500

Let us know your answers in the comment section below.

Conclusion

Hope you got a clear understanding of the Cognizant Syllabus and Cognizant Aptitude Questions with Answers, feel free to comment and share. Happy Coding!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *